Beginnen met letteren: wat heb je nodig?

Al zolang ik me kan herinneren, heb ik een pennenverslaving. Van alle soorten wil ik ook alle kleuren hebben. Mijn vriend plaagt me vaak ook hiermee. “Hoeveel pennen kun je hebben?” vraagt hij dan. “Nooit genoeg!” is daarop mijn antwoord 😉
En ik weet dat ik hierin zeker niet de enige ben (am I right?!). Hier denk ik dan maar vaak aan om die pennenverslaving enigszins te verantwoorden ><.

Natuurlijk heb ik zo mijn favoriete pennen en tools voor het letteren en kalligraferen. Dat herken je vast wel. Iedereen heeft zo zijn eigen favorieten. Maar wist je dat je helemaal niet veel tools nodig hebt om te beginnen met letteren?

Oké, vertel, wat heb ik nodig? 
Echt waar, je hoeft geen pennencollectie te hebben of de Ferrari onder de stiften om te kunnen letteren. Dus koop niet meteen de tekenwinkel leeg (zoals ik, haha). Het enige wat je echt nodig hebt, is – en dit klinkt kinderlijk eenvoudig wellicht, maar is echt waar: een potlood, gum en printpapier. Zorg wel voor een lekker hard potlood, minimaal HB maar 2H of scherper is nog fijner.

Alle fancy tools zijn echt niet nodig. Ja, later als je er meer mee aan de slag wil of als je dieper gaat kijken in de wereld van kalligrafie, brushlettering enzo. Maar ook daar ligt de basis bij schetsen en tekenen.

Als je wat meer verfijning aan je schets wilt geven en wat zwart wilt toevoegen (want, wie wil dat nou niet), kun je ook een fineliner erbij pakken. Faber-Castell heeft fijne (vegan!) fineliners maar mijn favoriet is (op dit moment want ook dat wisselt nog weleens ;)) de reeks van Uni-Pin. De punten vloeien over het papier, love it!

Check. En nu?
Je hebt je tools. Misschien heb je al een idee wat je wil gaan letteren, bijvoorbeeld een mooie quote die je ergens hebt gezien of gave letters. Maak het jezelf makkelijk. Kies niet de langste quotes of complexe lettering pieces, dat demotiveert alleen maar.

  • Begin klein.
  • Print bijvoorbeeld een quote met maximaal 3 woorden en trek deze over of teken na. Let op: doe dit voor je eigen gebruik. Ga je posten op social media? Zorg dan voor een goede bronvermelding!
  • Observeer waar je je lijnen zet. Waar worden de lijnen dikker en waar dunner? Hoe zien de letters eruit? Zijn er meerdere letterstijlen? Of is het allemaal hetzelfde script? Goed kijken is het halve werk.
  • Of schets een andere quote zonder voorbeeld.
  • Als je maar het potlood op het papier zet en er vooral plezier in hebt.

Het hoeft niet perfect en je hoeft geen Van Gogh onder de letteraars te zijn om dit te leren. Het allerbelangrijkste is dat je begint en dat je het doet. Door te doen, krijg je ‘muscle memory’; je hand weet t.z.t. precies wat het moet doen om de juiste letter te kunnen maken. In het begin lijkt het niet zo maar geloof me, als je lekker blijft oefenen, kom je daar echt. Heb plezier en de rest volgt vanzelf!

Ga je het doen? Ik ben heel benieuwd naar jouw lettering! Show and tag me op Instagram (@the_green_nib_lettering)!

Veel plezier!

Creatieve groetjes,
Joke